Agak lama juga Abang Chaq tidak bertemu dengan pembaca yang budiman melalui blog Abang Chaq ini. Mungkin sibuk menguruskan urusan dunia yang tak sudah sudah ini barang kali.
Namun, di celah celah kesibukan itu, ingin Abang Chaq mencuri sedikit masa, berkongsi maklumat yang boleh dijadikan bacaan dan pengetahuan untuk kita semua.
1. Bawang Putih
Sejak zaman purba, bawang putih telah digunakan untuk merawat penyakit hati dan tekanan darah tinggi. Menurut kajian yang diterbitkan dalam perubatan pencegahan, bawang putih menghalang arteri koronori menjadi keras, menjadi kapur yang berfungsi sebagai penanda bagi pembentukan plag.
2. Anggur
Anggur kaya dengan flavonoid, quercetin dan resveratrol. Flavonoid boleh mencegah pengoksidaan kolestrol buruk yang membawa kepada pembentukan plak pada dinding arteri. Ia juga boleh mengurangkan risiko pembentukan darah beku yang boleh membawa kepada serangan jantung.
3. Bayam
Bayam kaya dengan kalium dan folik asid. Kedua-dua bertindak sebagai pertahanan terhadap tekanan darah tinggi. Bayam juga kaya dengan lutein, karotenoid tumbuhan yang bukan sahaja melindungi daripada penuaan tetapi juga mencegah daripada serangan jantung dengan menjaga arteri bebas daripada kolestrol buruk.
4. Ikan
Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Southampton University mendapati bahawa minyak Omega 3, yang hadir di dalam ikan seperti tuna dan salmon, boleh menghentikan pengumpulan asid lemak dalam arteri. Asid lemak boleh mengelakkan pembekuan darah serta menghindarkan kolesterol daripada menjadi teroksida.
5. Minyak zaitun
Kolesterol teroksida hanya mampu berpegang kepada dinding arteri dan membentuk plak. Apabila molekul di dalam kolestrol bercampur dengan lemak tidak tepu yang terdapat pada minyak zaitun, membolehkan kolesterol tidak baik tersebut menjadi kurang teroksida.
6. Tomato
Menurut kajian yang dijalankan oleh penyelidik Korea, lycopene iaitu sebatian
yang terdapat di dalam tomato boleh membantu mencegah pengerasan arteri. Para penyelidik mendapati
bahawa arteri menjadi kukuh bagi individu yang mempunyai tahap lycopene yang tinggi di dalam kadungan darah mereka.
7. Delima
8. Kiwi dan tembikai
9. Jus Cranberry
10. Oat
Gentian larut yang terdapat dalam oat boleh memerangkap kolesterol di dalam darah. Serat ini melekat pada kolesterol dan membawa ia keluar dari
sistem badan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan 1 setengah hingga 2 setengah cawan oat setiap hari
boleh menurunkan paras kolesterol sebanyak hampir 20%.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan